Add meg a nevét és az e-mail címét annak, akivel meg szeretnéd osztani a cikket:

A KitchenBox Paleo-barát

12december
2014

A KitchenBox Paleo-barát

Biztosan te is észrevetted már, hogy akárcsak a mindenkori ruhadivatban, az étkezésben is megfigyelhető egyfajta “divat”. Egyszer ez, másszor az van kikiáltva egészségesnek, később pedig károsnak, éppen attól függően, hogy ki melyik tábor híve.

Mi nem próféták szeretnénk lenni ebben a témakörben, ám érdemesnek találjuk megismertetni veletek a paleo diétát, ami a paleolit táplálkozáson alapul.

Paleo KitchenBox

Szakácsaink nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a paleo diétát kedvelő és aszerint táplálkozó vendégeink is könnyedén megtalálják a kifejezetten nekik ajánlott ételeket kínálatunkban. Tudjuk, hogy milyen nehézkes rábukkanni a megfelelő és igazán ízletes ételekre, és azt is tudjuk, hogy a legtöbbször rájuk nem gondolnak… Nem úgy nálunk! J A továbbiakban néhány érdekességet gyűjtöttünk össze a paleolit táplálkozásról. 

Eredete

A paleo diéta egy nagyon egyszerű életmódot kínál követőinek azáltal, hogy néhány mai, az étkezésben rendszeresített ételt egyszerűen száműz az étrendből. Miért? Mert a diéta alapja a paleolit korban elérhető ételpaletta, azaz a

  • sült húsok (legfőképp a vadhúsok),
  • halak,
  • kagylók,
  • tojások,
  • zöldségfélék,
  • gyümölcsök,
  • gyökerek,
  • bogyók
  • diófélék és
  • gombák.

Az ideológia

A paleo hívők azt vallják, hogy a fent említett ételek elfogyasztásához és emésztéséhez tökéletesen alkalmazkodott az emberi test, ezért javasolt kizárólag ezek fogyasztása. Így a romantikus visszavágyódáson túl az életfunkcióink minőségibbé tételére is gyógyír lehet az, ha követjük a természeti népek étrendjét.  

A Paleo szerint pontosan mit is kell száműzni az étrendünkből?

Alapvetően a neolit ételeket, amik a mezőgazdaság kialakulásával és térhódításával jelentek meg étrendünkben, azaz a különböző tejtermékeket, a babok és hüvelyesek táborát, a burgonyát, a cukrot és más mesterségesen előállított “műanyag” ételeket.

Pro és kontra

A paleo táplálkozásról számtalan mű született, így mi most csak egy egészen kis, ám szembetűnő szeletét emeltük ki a témának, de hozzá kell tennünk, hogy ezek a szabályok sem ennyire fekete-fehérek. A Paleo táplálkozás érdeme viszont vitathatatlan abból a szempontból nézve, hogy a zöldségek és gyümölcsök, illetve a halfélék fogyasztását messzemenően előtérbe helyezi, az édességek és kényelmi élelmiszerek fogyasztását viszont radikálisan csökkenti. Szemlélete az egészségtudatos életmódra összpontosít.

Paleot a Boxokba

A KitchenBox maximálisan tud azonosulni a paleolit táplálkozás egészségtudatos ideológiájával, így szeretnénk, ha minél többen megkóstolnák az általunk kínált paleolit ételeket. Hozzá téve, hogy az egészséges táplálkozás gondolata nem kizárólag a Paleo ideológia érdeme, de hiszünk benne, hogy minden egyes diéta, étrend - legyen az paleolit, vegetáriánus, vagy más – táplálkozásunkba való beillesztése csak színesebbé, kiengyensúlyozottabbá teszi táplálkozási szokásainkat. Ennek tükrében heti kilenc étel között szinte minden héten találsz majd minimum egy ételt, ami a paleo diétának megfelelő, ízletes és nagyon egészséges. 

Címkék: paleo, étrend, diéta

 
   

Cikkek, amik még érdekelhetnek

05február
2018

Hőspogácsa, mert ma én főztem.

Cukkinis hőspogácsa aszalt paradicsomos kölessel. Tardos János élménybeszámolója
Részletek
27november
2017

Bízd az idei karácsonyt a KitchenBoxra!

Karácsony, szeretet, család, barátok, jó bulik. És rengeteg vásárlás, főzés. De, hogyan mininalizáljuk a stresszt?
Részletek
20november
2017

4 hetes egészség program Virágh Barbarával!

Az egészséges életmód nem szezonfüggő. A KitchenBox - DietBox segít, hogy jól érezd magad a bőrödben.
Részletek

Newsletter subscribe

Hello Expats! Welcome to Budapest! Enjoy the city and also our unique service.

We deliver delicious and healthy ready to cook meals with all the pre-measured ingredients and easy to follow recipe cards to your doorstep twice weekly.

Sign-up now! We will start soon in English. OR if you wish to give us a try, ask your Hungarian friend to help you out on our Hungarian website.

Cancel

Változás a szállítási napban az augusztus 20-ai ünnep miatt!

Annak érdekében, hogy a tőlünk megszokott minőséget garantálni tudjuk, augusztus 21-én (péntek) szállításunkat szüneteltetjük. Az augusztus 20-i ünnep után az első szállítási nap 2015.08.25. (kedd).

Értem