Add meg a nevét és az e-mail címét annak, akivel meg szeretnéd osztani a cikket:

Íme az eredmények! Főzési és ételrendelési szokások kérdőív

31október
2017

Íme az eredmények! Főzési és ételrendelési szokások kérdőív

Főzési és ételrendelési szokásokat vizsgáló kérdőívünket rengetegen töltötték ki. Ennek nagyon örültünk, csakúgy, mint az eredményeknek.

kérdőív célja az volt, hogy felmérjük Magyarországon milyen gyakran főznek otthon az emberek, illetve milyen szempontok alapján rendelnek ételt házhozszállításra.

Úgy láttuk, hogy néhányan nyers őszinteséggel vallottak arról, hogy nem főznek soha, de a végeredményt tekintve toronymagasan az jött ki, hogy igen sokan főznek otthon. 
A válaszadók 83,6 százaléka válaszolt igennel a „Szoktál-e rendszeresen főzni?” kérdésünkre, 15,5% pedig nemmel. 0,4 % írta, hogy alkalmanként, kampányszerűen, 0,4 % pedig, hogy nem mindennap, de igen. 

Azok, akik rendszeresen főznek, 47,1 %-ban szinte minden nap, 18,3%  nem tudta számszerűsíteni, de „elég gyakran”. 25 % hetente kevesebb, mint háromszor főz. 5,3 % pedig havonta kevesebb, mint háromszor. A többiek hetente főznek, vagy hétvégenként, mert akkor van rá idejük. 

Akik nem főznek egyáltalán leginkább azt jelölték meg indokként, hogy mert „nincs rá idejük”, meglepően sokan választották, az amúgy félig-meddig viccből írt opciót: azért, mert az „az asszony/pasim (másik fél) dolga, nem akarok beleszólni”.

10,4 % vallotta be, hogy „nem értek hozzá, félek, hogy nem sikerülne”, és gyakorlatilag ehhez adódik hozzá 9 %, akik azt mondják „nagyon távol áll tőlem a főzés”. 4,5 % írta azt, hogy nem érdekli és nem is szeretné soha kipróbálni a főzést. 
Szintén meglepő volt, hogy 4,5% „utál bevásárolni, máshogy nem megy”. 

Több egyedi válaszból tevődött össze okként, hogy házhoz szállítják az ebédjét, vagy az anyukájuk főz, esetleg egyedülálló és ezért nem tartja jó szórakozásnak, hogy főzzön. 

Kérdésünkre, mely szerint „szoktál-e ételt rendelni online?” 48,7 % írta, hogy igen, de csak alkalmanként, 16,4% rendel rendszeresen. 22,3 % nem, vagy csak nagyon ritkán rendel. 


Megdöbbentünk azon, hogy 12,2% még soha nem rendelt ételt online. 
Akik rendelnek, messze a legtöbben (58%) pizzát, a második leggyakoribb konkrét étel pedig a sushi, ami 21,7 %-ot kapott. 

32,4 % rendelési szokása változó, keresi az újdonságokat, 27,1 % kedvenc helyeiről rendel. 
További változatos válaszok az érdekesség kedvérét: mexikói, szerb, vietnámi, ázsiai, hamburger, menükiszállító, reform, humusz, tejmentes ételek.
A főzéshez hozzátartozik a vásárlás is, tehát megkérdeztük, hogy ki hol szokott élelmiszert vásárolni? 
54,2 % írta, hogy szupermarketben, 42,4% pedig, hogy csarnokban, vagy piacon. 13,9 % gourmet üzletekben, és egészen meglepően pozitívan sokan 10,1 % írta, hogy közvetlenül a termelőtől. Azért van egy jelentős 14,3 %, akiknek mindegy, bármilyen boltban vásárol, ahol be tudja szerezni, amire szüksége van. 
1,7 % sehol nem vásárol, kerüli ezt a helyzetet. 

Másik pozitív meglepetés a válaszokban, hogy az 1-től 5-ig terjedő skálán 54,2 % választotta a legmagasabb értéket, azaz, hogy nagyon fontos számára az alapanyag minősége, 40,8 % adott 4 pontot, 5 % választotta a közepes értéket. 

Szeretsz-e új dolgokat kipróbálni? kérdésünkre 43,7 % írta, hogy „attól függ mi az” – szóval ezt tekinthetjük egy igennek. De 34,9 % konkrétan is bevállalta, hogy „igen, szeretek az elsők között lenni”. 11,8 % még óvatosabb: „igen, de először megnézem mások mit szólnak hozzá. Nem vagyok kísérleti nyúl.” 8 % pedig egyértelműen azt gondolja, hogy „nem, a jól bevált megoldásokban hiszek”. 

Még néhány kérdéssel fárasztottuk a közönséget, akik meglepően jól állták a sarat. 

Milyen ételeket fogyasztasz szívesen? kérdésünkre 55,5 % írta, hogy ami finom és tetszik neki szívesen megkóstolja, 31,1 % imádja a nemzetközi konyhák fogásait, 26,9 % pedig a magyaros fogásokat kedveli. 12,2 % kénytelen az ételérzékenységének megfelelő ételt választani, 14,7 % pedig időnként vagy rendszeresen diétázik, ezért a kímélő ételeket kedveli. 
Kicsit furcsa, hogy 2 % írta, hogy a vegán fogásokat keresi. 

Szeretsz-e új alapanyagokat kipróbálni? kérdésre 42 % írta, hogy csak akkor, ha megismeri előtte jobban, 45,4 % pedig bátran írta, hogy „igen, bármi újdonság jöhet”. 10,9 % elzárkózott ismét: „nem, szeretem a megszokott alapanyagokat” válasszal. 

Ami számunkra az egyik legfontosabb kérdés volt, hogy milyen szempont szerint választana receptet? 39,1 % írta, hogy olyan receptet szeretne, amellyel fejlesztheti a főzőtudományát, 38,2 % pedig azt választotta, hogy legyen könnyű és egyszerűen elkészíthető. Szintén sokan, 32,8 % mondta, hogy valami speciális legyen benne, különben mi szükség a receptre. 7,6 % a magyaros, közismert ételekben hisz, és hát sajnos 10,1 % azt írta, hogy nem rendelne soha ilyen receptes alapanyagos baromságot, mert nem az ő világa. 

És most lássuk melyik KitchenBox recept lett a legnépszerűbb?
(persze csak vélemény alapján)

Az első hely holtversenyben:
Chapche koreai üvegtészta
Grillezett karaj
Ázsiai csirkecomb
Édes chilis sertés szűzérmék 

A második legnépszerűbb ételek:
Chorizos, rozmaringos csirkeragu - édesburgonyával
Aszalt barackos kacsanyárs 
Grillezett borjúnyárs - tortillában, friss zöldségekkel, mentás joghurttal 
Lazacfilé krémes polentával 
Csirke tikka masala 
Indiai currys csirke 

A kérdőívet összesen 238-an töltötték ki, köszönjük szépen, hogy ilyen aktívan részt vettetek!
Ígértünk egy kétszemélyes KitchenBoxot, amelyet kisorsolunk a kérdőívet kitöltők között, a nyertest emailben értesítettük, amennyiben hozzájárulását adja nyilvánosságra hozzuk a nevét és remélhetőleg az eredményt is, amit sikerült alkotnia a dobozunkból.

(Felső kép forrása: https://www.eleanorwoodruff.com/home-cooking/)
 

Címkék: főzés, szokások, kérdőív

 
   

Cikkek, amik még érdekelhetnek

05február
2018

Hőspogácsa, mert ma én főztem.

Cukkinis hőspogácsa aszalt paradicsomos kölessel. Tardos János élménybeszámolója
Részletek
27november
2017

Bízd az idei karácsonyt a KitchenBoxra!

Karácsony, szeretet, család, barátok, jó bulik. És rengeteg vásárlás, főzés. De, hogyan mininalizáljuk a stresszt?
Részletek
20november
2017

4 hetes egészség program Virágh Barbarával!

Az egészséges életmód nem szezonfüggő. A KitchenBox - DietBox segít, hogy jól érezd magad a bőrödben.
Részletek

Newsletter subscribe

Hello Expats! Welcome to Budapest! Enjoy the city and also our unique service.

We deliver delicious and healthy ready to cook meals with all the pre-measured ingredients and easy to follow recipe cards to your doorstep twice weekly.

Sign-up now! We will start soon in English. OR if you wish to give us a try, ask your Hungarian friend to help you out on our Hungarian website.

Cancel

Változás a szállítási napban az augusztus 20-ai ünnep miatt!

Annak érdekében, hogy a tőlünk megszokott minőséget garantálni tudjuk, augusztus 21-én (péntek) szállításunkat szüneteltetjük. Az augusztus 20-i ünnep után az első szállítási nap 2015.08.25. (kedd).

Értem