Add meg a nevét és az e-mail címét annak, akivel meg szeretnéd osztani a cikket:

Miért lesznek sikeresek az ételboxok?

26szeptember
2017

Miért lesznek sikeresek az ételboxok?

A KitchenBox nem titkoltan hasonló szolgáltatást nyújt elsőként Magyarországon, mint az Egyesült Államokban a Blue Apron (Kék Kötény). A Blue Apron azonban ott csak egy sok közül, ugyanis tucatnál is több olyan szolgáltatás létezik az amerikai piacon, amely nem kész ételeket, hanem receptet és hozzávaló alapanyagokat ételdobozban szállít ki. Szeretnénk bemutatni egy a közelmúltban megjelent őszinte vallomást, amelyet az ételdoboz kiszállító cégről írt egy felhasználója.

Hayley Peterson: Megszállottja vagyok ezeknek az ételdobozoknak, és látom, hogy miért hatalmas siker

A pontos recept alapján kimért alapanyagok modelljére épülő ételdobozok házhoz szállítása gyökeresen megváltoztatja az étkezési és élelmiszervásárlási szokásainkat. Az első éteIdobozt a Blue Apron cégen keresztül 2014 augusztusában próbáltam ki, és megváltozott az életem. 

Az ételdobozok — kiszállított élelmiszerek az étel elkészítéséhez szükséges receptekkel együtt — fogadtatása vegyes.

A kezdő felhasználók egyik leggyakoribb panasza, hogy túl sok a munka velük. (Ennek részben az a széles körben elterjedt félreértés az oka, hogy a szolgáltatás célcsoportja a „lusta” felhasználó.) Mások az aprólékos csomagolásra panaszkodnak, mert sok hozzávaló egyenként van csomagolva. 

Jelenleg kb. 100 cég kínál ilyen szolgáltatást az Egyesült Államokban, de az elemzők bizonytalanok a cégek jövőjét illetően. A cég 2012-es megalakulása óta 159 millió ételt szállított ki. A cég hétfőn bejelentette, hogy a küszöbön álló első tőzsdei bevezetéskor a részvények árfolyama 15-17 dollár körül várható, ami 3,18 milliárd dolláros cégértéket jelent. 

A Blue Apron-nel szerzett háromévnyi tapasztalattal és több száz elkészített étellel a hátam mögött elmondhatom, hogy egyáltalán nem értek egyet a kritikus hangokkal. Meg vagyok győződve arról, hogy az éleImiszerdobozok gyökeresen megváltoztatják étkezési és élelmiszervásárlási szokásainkat és nem hiszem, hogy el fognak tűnni a színről. (Mielőtt elmondom, miért gondolom ezt, szeretném kijelenteni, hogy senki sem fizetett azért, hogy megírjam ezt az értékelést. Soha nem kaptam ingyen ételt a Blue Apron-től, és nincs semmiféle kapcsolódásom a céghez.)

A Blue Apron előtt azt hittem, tudok főzni. Általában egyszerű receptek alapján főztem egytál ételeket és gyakran használtam slow cooker-t (lassú főző), amihez nem is kell tudni főzni. 

Szerettem volna többet megtudni a főzésről, viszont nem nagyon akartam fizetni a drága főzőiskolákért, magamnak azt mondogattam, hogy nincs is rá időm. Néztem elég sok főzőprogramot a tévében is, de igazából nem volt ingerem arra, hogy megpróbáljam utánozni a sztár séfektől látottakat. 

A kezdet — és ezt minden kezdő tudja, aki kipróbálta a Blue Apron-t nagyon kemény volt. Csak az étel előkészítése, ami tisztításból, aprításból, szeletelésből és kockázásból állt, az elején 45 percig tartott, hetente 3 ételt készítettem. Kimerítő és gyakran zavaros folyamat volt, és az első néhány hét alatt úgy éreztem, hogy nem éri meg ez a sok munka, hogy házilag elkészített japán csirkecombot vagy pisztáciába forgatott harcsát egyek datolyás vinaigrette szósszal. Aztán eltelt pár hónap és a Blue Apron oktatóvideói segítségével, amelyek megtanítottak a helyes késhasználatra, sikerült az előkészítési időt 10 percre vagy az alá szorítani. A nagyméretű és illusztrált recept kártyák, amelyek az étellel együtt érkeznek, megtanították a hozzávalókat és abban is segítettek, hogy lássam közben, a főzés során hogy néz ki az étel.
Három év után sikerült, úgy érzem magabiztosan mozgok a konyhában, és meglátásom szerint az általam főzött ételek 95%-a finomabb, mint amit étteremben rendelhetnék (és ezzel a férjem is egyetért, aki a legmegbízhatóbb íztesztelő).

Voltak olyan próbálkozásaim is, hogy ne csak a Blue Apron receptjei alapján főzzek, hanem saját ételeket is kotyvasszak a konyhámban, mert az idők során megtanultam, hogy milyen összetevőket lehet jól párosítani egymással, és rengeteg főzési folyamatot is sikerült memorizálni.

 Ami egyébként meglepetésként ért, de egyben a legjobb hozadéka volt a Blue Apronnek, hogy a napi rutinba építés az étrendemet lényegesen javította

Több tucat összetevőt ismertem így meg, és használok azóta is a főzéshez hetente, rengeteg zöldlevelest és zöldséget, egészséges gabonaféléket, mint pl. a tönkölybúza, a freekeh, a quinoa és sok más olyan egészséges alapanyag, aminek a létezéséről se tudtam (például a zellergumó, a tatsoi, fekete rizs, a színes paprikák, és a thai bazsalikom).

A hozzávalók pontos mennyiségben érkeznek, így semmi sem kerül pocsékba, és nem is esszük túl magunkat egy második adaggal. 
Sokkal kiegyensúlyozottabb a fehérjefogyasztásom is, mert minden héten eszem halat (például harcsát, tőkehalat vagy lazacot), sertést vagy steaket heti egy alkalommal és csirkét vagy pulykát is. Ezekhez az ételekhez egy egészséges adag zöldségköret is jár. 
Mindezek tetejébe nem kell órákat azon agyalnom, hogy mit főzzek, és miket vásároljak hozzá hetente, hála a doboznak, amit minden hétfőn a Blue Apron leszállít a bejárati ajtómig.

Azon túl, hogy megtanított főzni és időt spórolni a bevásárlással, még pénzt is megtakarítok ezzel a szolgáltatással. 
Minden vacsora 20 dollárba kerül két személyre, és ha magam próbálom az ételeket elkészíteni a szükséges bevásárlással együtt (amire többször sor került) nekem mindig többe kerül. A kiszállításokkal jelentősen csökkent a havi éttermi költésem is. 

És ha mindez nem lenne elég, a Blue Apron vevőszolgálata minden igényt kielégít. Bármikor megszüntetheted a tagságodat, anyagi vonzat nélkül. Felfüggesztheted a kiszállítást, ha elutazol, vagy ha nem tetszik az eheti menü. Ha jogos panaszod van a kiszállítással kapcsolatban, a Blue Apron visszafizeti a csomag teljes értékét. 

Bevallom, hogy megszállottja vagyok ezeknek az ételdobozoknak. Az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb és legkevésbé időigényes mód arra, hogy házilag készült egészséges ínyenc ételeket együnk. 
Ezért nem hiszem, hogy csak egy múló passzióról beszélünk.

Az ételdoboz piac jelenlegi becsült értéke kb. 1,5 milliárd dollár az NPD Csoport szerint, és a következő évtizedben elérheti az 5 milliárd dollárt is. 
Nem a Blue Apron az egyetlen ezen a piacon. Itt van a Plated, a Hello Fresh, a Sun Basket, a Purple Carrot és sok más.

Mivel a fogyasztói ízlés az egészséges étkezés felé fordul, a cégek számára a lehetőségek nőni fognak.

Forrás: http://www.businessinsider.com/blue-apron-review-2017-6 

 

Címkék: cikk, fordítás, blueapron

 
   

Cikkek, amik még érdekelhetnek

05február
2018

Hőspogácsa, mert ma én főztem.

Cukkinis hőspogácsa aszalt paradicsomos kölessel. Tardos János élménybeszámolója
Részletek
27november
2017

Bízd az idei karácsonyt a KitchenBoxra!

Karácsony, szeretet, család, barátok, jó bulik. És rengeteg vásárlás, főzés. De, hogyan mininalizáljuk a stresszt?
Részletek
20november
2017

4 hetes egészség program Virágh Barbarával!

Az egészséges életmód nem szezonfüggő. A KitchenBox - DietBox segít, hogy jól érezd magad a bőrödben.
Részletek

Newsletter subscribe

Hello Expats! Welcome to Budapest! Enjoy the city and also our unique service.

We deliver delicious and healthy ready to cook meals with all the pre-measured ingredients and easy to follow recipe cards to your doorstep twice weekly.

Sign-up now! We will start soon in English. OR if you wish to give us a try, ask your Hungarian friend to help you out on our Hungarian website.

Cancel

Változás a szállítási napban az augusztus 20-ai ünnep miatt!

Annak érdekében, hogy a tőlünk megszokott minőséget garantálni tudjuk, augusztus 21-én (péntek) szállításunkat szüneteltetjük. Az augusztus 20-i ünnep után az első szállítási nap 2015.08.25. (kedd).

Értem