Ezért kérjünk fel külső szakértőt HACCP tanusítványunk elkészítésére

Kitchenbox  » Szolgáltatás »  Ezért kérjünk fel külső szakértőt HACCP tanusítványunk elkészítésére
Ezért kérjünk fel külső szakértőt HACCP tanusítványunk elkészítésére

Élelmiszer előállításával, szállításával, feldolgozásával és értékesítésével foglalkozó vállalkozásnak szükséges HACCP rendszert kidolgoznia. A szabályozás a tulajdonos felelősségi körébe rendeli a minőségbiztosítási rendszer kidolgozását, nem határoz meg egységes utasítást ezzel kapcsolatban. Ebből az is következik, hogy a HACCP dokumentációt akár mi magunk is elkészíthetjük, felülvizsgálhatjuk és az megfelelhet egy hatósági ellenőrzésen. A lényeg azért itt a feltételes módon van.

A HACCP egy minőségbiztosítási rendszer, ami a fogyasztó védelmét garantálja. Éppen ezért nem egy és nem is csak nemzeti szintű szabályozások vonatkoznak rá. Nincsen tehát egyetlen törvény aminek pontjain végigmenve megismerhetnénk minden részletét az előírásnak. Ráadásul a szabályozási környezet változását szintén követnünk kell, az új szabályok életbe lépésével aktualizálnunk kell dokumentációnkat is.

Egy külső szemlélő által megalkotott és kiállított HACCP Tanúsítvány mentes a saját, akár téves meggyőződésektől, bevett szokásoktól és a megszokott, biztonságosnak gondolt ügymeneteket is felülvizsgálja. Egy erre a feladatra szakosodott harmadik fél megbízhatóbban tud tanácsot adni. Gondoljunk arra, hogy egy hatósági ellenőrzés kapcsán is egy külső szemlélő fogja a HACCP rendszerünket vizsgálni, ahol nem lesz lehetőség kiegészítő magyarázkodásra az esetleges hiányosságok vagy megfogalmazási problémák kapcsán.

Egy családi vállalkozásban néha macerás is egy családtag vagy évtizedek óta helyben dolgozó munkatársat meggyőzni arról, hogy biztonsági szempontból aggályos lehet tevékenysége – akár egy új szabályozás miatt. Ebben az esetben is jól jöhet, ha egy külső szakértő tud véleményt alkotni.

A HACCP rendszer megalkotásával foglalkozó cégek általában más, hasonló jellegű munkavédelmi dokumentumok elkészítését is vállalják. Kérhető tőlük felülvizsgálat és képzés is. Mindez általában kedvező áron, a teljes rendszer külső szakértővel való kiépítése töredéke az esetleges bírságnak vagy annak a kárnak, ha vásárlóink nem elégedettek az általunk kezelt élelmiszerek biztonságosságával.