Mire figyeljünk, hogy a pelenka helyesen kerüljön a babára?

Kitchenbox  » Család »  Mire figyeljünk, hogy a pelenka helyesen kerüljön a babára?
Mire figyeljünk, hogy a pelenka helyesen kerüljön a babára?

Ha nem akarjuk, hogy a pelenka tartalma ne maradjon benne, akkor kiemelten fontos, hogy a megfelelő méretű bugyipelenka kerüljön a babára. Egy család pontosan tudja, a babák különböző formájúak és méretűek. És csakúgy, mint a ruhák, a pelenka is minden babához máshogyan illeszkedik. Ideális esetben a pelenka egyenesen és egyenletesen helyezkedik el a babán, ha ez teljesül érdemes még ellenőrizni, hogy a baba dereka szorosan illeszkedike a pelenka széleihez, közvetlenül a has alatt.

A lábmandzsetták szépen körbefogják a baba lábait és fenekét. A pelenka felhelyezése után húzzuk körbe az ujjainkat ezeken a széleken, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a mandzsetta ki van húzva. A behúzott mandzsetta az egyik leggyakoribb oka a szivárgásnak. A szalagokat általában szimmetrikusan kell rögzíteni a derékpánti részre. A pelenka illeszkedése nem feltétlen a pelenka árak függvénye, bár tény a magasabb árkategóriába eső modellek sokkal kidolgozotabbak.

A túl kicsi pelenka hajlamos lehet a szivárgásra, mert nincs elég nedvszívó anyag a pisi mennyiségéhez. Ha a baba eléri a súlytartomány felső határát az éppen viselt pelenkamérethez képest, akkor valószínűleg ideje a következő méretre váltani. Egyéb jelek, amelyek arra utalnak, hogy a baba pelenkája túl kicsi:

  • A pelenka nem fedi be teljesen a fenekét
  • Piros foltok a derék vagy a comb körül, és kopás jelei
  • A pelenka átázik

A nagyobb pelenkák több szennyeződést képesek kezelni, mivel több nedvszívó anyaggal rendelkeznek. De ne feledjük, a pelenkák azért is szivároghatnak, mert túl nagyok. Ügyeljünk arra, hogy a pelenka szorosan illeszkedjen a derékhoz és a combokhoz úgy, hogy ujjainkat végighúzzuk a széleken, és ellenőrizzük, hogy nincsenek-e rések, és kényelmesen illeszkedik. Ha inkább lazán szabott pelenkát szeretnénk, akkor a rések miatt szivárgást tapasztalhatunk.

A pelenka szivárgása minden szülőnek egyik legrosszabb félelme az, amikor a kisbabánk egész testében, ruhájában, hajában és valószínűleg rajtunk is áll a kaki. A pelenka katasztrófák általában a pelenka hátulján történnek, ahol nehéz tömítést létrehozni. Amikor ez megtörténik, teljesen normális a pelenkát hibáztatni, sok esetben a kifolyás a nem megfelelő vagy a rosszul felhúzott pelenka miatt következik be – ami gyakran előfordulhat, ha egy vonagló babán kell pelenkát cserélni vagy amikor nagyon sietni akarunk. Persze a körültekintés és a nyugalom ebben az esetben is a leginkább gazdaságos megoldások, a jól felhelyezett pelenka sokkal tovább bírja.